Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Dödsstrålen

Rymden
Använd ett förstoringsglas för att samla solens strålar. I detta experiment upptäcker du hur energirikt solljuset är.
Gilla: Dela:

Film

Det här behöver du

  • 1 st förstoringsglas
  • 1 st kastrull
  • 1 st chokladbit
  • Soligt väder
  • Säkerhetsutrustning: 1 par solglasögon, 1 st brandsläckare

Varning!

  • Använd solglasögon under denna undersökning. Ljuset som reflekteras från chokladbiten blir mycket starkt.
  • I denna undersökning kan det förekomma eld. Brandsläckare ska finnas tillgänglig.
  • Tänd aldrig eld på någonting i din omgivning.

Steg 1

Gå utomhus och ställ kastrullen på marken. Lägg chokladbiten i kastrullen.

Steg 2

Sätt på solglasögonen. Håll förstoringsglaset mellan chokladbiten och solen, som att solen skulle ”titta” på chokladbiten.

Steg 3

Justera avståndet mellan förstoringsglaset och chokladbiten så att en så liten ljusprick som möjligt bildas på chokladbiten.

Steg 4

Håll nu kvar ljuspricken på samma ställe. Se hur chokladen ryker och smälter!

Kort förklaring

Förstoringsglaset samlar ihop och fokuserar solljuset på ett litet område. En del av solljusets energi absorberas av chokladbiten, vilket gör att dess temperatur ökar och den smälter. Denna undersökning visar på ett ganska effektivt sätt hur farliga solens strålar kan vara.

Lång förklaring

Solen är namnet på stjärnan som jorden har sin omloppsbana runt. Solen är ofantligt stor med jordiska mått mätt. Dess diameter är 109 gånger så stor som jordens och dess massa utgör 99,9 % av solsystemets totala massa.

I solens kärna pågår något som kallas fusion, vilket innebär att atomkärnor slås ihop. Närmare bestämt är det vätekärnor som slås ihop till heliumkärnor, och i denna process frigörs massor av elektromagnetisk strålning. Denna elektromagnetiska strålning letar sig ut genom solen och lämnar dess yta. En bråkdel av denna strålning når jorden. Den elektromagnetiska strålningen har många olika våglängder, och strålning med vissa specifika våglängder har olika namn. De tre typer av elektromagnetisk som i huvudsak når genom atmosfären är infraröd strålning, synligt ljus och ultraviolett strålning (synligt ljus har vi människor förmågan att se).

När den elektromagnetiska strålningen når jordytan absorberas en del av den. När så sker värms jordytan upp. Vad som sker rent fysikaliskt är att den elektromagnetiska energin hos strålningen omvandlas till rörelseenergi hos de partiklar som jordytan består av. Ju mer dessa partiklar rör sig, ju varmare är jordytan.

Ett förstoringsglas har en konvex lins som riktar den elektromagnetiska strålningen från solen mot en punkt. Denna punkt absorberar då riktigt mycket elektromagnetisk energi och kan bli väldigt varm. Vid tillräckligt hög temperatur börjar atomer reagera med varandra i kemiska reaktioner – det brinner.

Experimentera

För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.
  • Vad händer om du ökar eller minskar avståndet mellan chokladbiten och förstoringsglaset?
  • Hur känns chokladbiten efter att den utsatts för dödsstrålen ett tag?
  • Hur fungerar dödsstrålen när det är mulet?
  • Vilka andra saker kan du lägga i kastrullen och få att smälta (till exempel en marshmallow eller en smörbit)?
  • Vilka saker kan du lägga i kastrullen och få att brinna (till exempel en tändsticka eller en pappersbit)?
  • Vad händer om du fokuserar dödsstrålen på en uppblåst ballong?
  • Vad händer om du använder två förstoringsglas?
Gilla: Dela:

Senaste





Sidans innehåll

Också av oss

The Experiment Archive
Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen
 
Experimentarkivet.se av Ludvig Wellander. Enkla och roliga experiment/laborationer i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Fysik, kemi, biologi, geovetenskap (jorden), astronomi (rymden) och teknik. Foton och filmer.