Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.
Flaskxylofonen
Teknik
Släpp lös din inre virtuos på detta fullt spelbara musikinstrument. Detta experiment handlar om hur toner och klang förändras genom justeringar av instrumentet.
Gilla: | Dela: | |
Film
Det här behöver du
- Glasflaskor och dricksglas
- Plastfolie
- 1 st vanlig blyerts- eller färgpenna
- Vatten
Steg 1
För att få rätt ton kan du gå in på Virtual Piano och jämföra med ett piano. Detta kräver dock att du har gehör, och har inte du heller något sådant kan du i stället ladda hem en stämapparatsapp till din mobil (jag gillar n-Track Tuner).
Steg 2
Själv gick jag lite för långt och gjorde två oktaver och några svarta tangenter - för att kunna spela min favoritlåt Super Mario World Ending Theme.
Kort förklaring
Du har nu skapat en sorts xylofon som kan spela olika toner. Denna xylofon fungerar dock egentligen som ett blåsinstrument, eller snarare massor av blåsinstrument, där varje flaska eller glas är ett blåsinstrument stämd i en viss ton. Vilken ton den är stämd i beror på hur mycket luft det är i flaskan eller glaset.Lång förklaring
Ljud är vågor i luften, vilka består av omväxlande förtätningar och förtunningar av luften som rör sig i riktning bort från ljudkällan. För att skapa ljud behöver man sätta luften i vågor, vilket till exempel kan göras genom att låta ett högtalarmembran slå mot luften. Människans öron har förmågan att registrera dessa ljudvågor och omvandla dem till nervsignaler, och vår hjärna kan sedan tolka dessa nervsignaler som ljud. Här fungerar luften ovanför vattenytan i glasflaskan (eller glaset) som vilket blåsinstrument som helst. Inuti finns en kolumn av luft som kan fås att vibrera. Storleken på denna kolumn av luft kan förändras och därmed kan olika toner fås. Luften i glasflaskan sätts i vibration av när du slår på flaskan. Precis som att vattenvågor startas om du slår mot en vattenyta, startas här ljudvågor när du slår på glasflaskan, vilken i sin tur börjar slå på luften. Luften slår i sin tur tillbaks på flaskans väggar, vilka i sin tur sätter luften utanför flaskan i vågor. Egentligen sker allt detta nästan samtidigt, eftersom det bildas en stående våg i glasflaskan. Tänk dig en havsvåg som är på samma plats hela tiden, fast vattnet rör sig genom vågen. Precis så är det i glasflaskan, de omväxlande förtätningarna och förtunningarna av luften befinner sig hela tiden på samma plats. Men luftmolekylerna i sig rör sig, precis som en bil som åker genom en bilkö som ibland blir tätare och ibland tunnare. Luftpelaren i glasflaskan, och allt annat som kan vibrera, kan bara göra detta i en eller ett par hastigheter och kan därmed endast höras som en eller ett par toner. Just hur snabbt något kan vibrera beror på en mängd faktorer, men den faktor som här kan förändras är dimensionerna på luftpelaren. En lång luftpelare (alltså lite vatten i flaskan) ger generellt snabb vibration och korta ljudvågor, vilket vi människor uppfattar som en hög (ljus) ton.Experimentera
För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.- Hur förändras ljudet om du byter ut ”trumpinnen” mot något annat?
- Hur förändras ljudet om du använder något med tunt glas, till exempel ett fint vinglas?
- Hur förändras ljudet om du byter ut vattnet mot något annat?
- Hur förändras ljudet om du ställer glasen och flaskorna på en ihålig låda (gärna i trä)?
- Hur förändras ljudet om du tar av plastfolien?
Variant
Om du bara använder flaskor kan du hänga upp dem i snören. Detta kan underlätta att spela på dem.Gilla: | Dela: | |
Liknande
Senaste
Sidans innehåll
Också av oss
The Experiment ArchiveVärldens Häftigaste
© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.
Till toppen
© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.
Till toppen