Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Gummiägget

Biologi
Lägg ett ägg i ättikssprit och få ett roligt - naket - ägg som går att studsa och klämma ihop. Det här experimentet handlar om vad ett äggskal består av och hur det kan lösas upp i kemisk reaktion.
Gilla: Dela:

Film

Det här behöver du

  • 1 st rått ägg (helst KRAV-märkt förstås)
  • Ãttikssprit (12 %)
  • 1 st glas
  • Plastfolie (eller något annat att täcka glaset med)

Steg 1

Lägg ägget i ett glas. Häll i ättikssprit så att det täcker ägget och lite till (ägget kommer svälla). Täck glaset och låt det stå i en vecka.

Steg 2

Ta upp ägget. Känn hur skalet har försvunnit! Ägget känns som ett gummiägg. Du kan klämma ihop det eller studsa det mot bordet.

Kort förklaring

Ett äggskal består av hårt kalciumkarbonat. Men ättiksspriten gör att äggskalet löses upp. Kvar blir ett "naket ägg" - ett ägg utan skal! Det hålls dock fortfarande samman av två tunna hinnor och känns därför som ett gummiägg.

Lång förklaring

Skalet hos ett ägg består nästan helt av kalciumkarbonat (CaCO3). Ättikssprit ("ättika") består av 12 % ättiksyra (CH3COOH) och resten vatten. När ättikssyran kommer i kontakt med kalciumkarbonat startar en kemisk reaktion, där kalciumkarbonat omvandlas till kalciumacetat, vilket löser sig i vattnet. Den kemiska reaktionen ser ut så här:

CaCO3 (s) + 2 HC2H3O2 (aq) → Ca(C2H3O2)2 (aq) + H2O (l) + CO2 (g)

Koldioxiden som bildas syns tydligt som bubblor ganska snart efter att ägget lagts i ättikssprit. Faktum är att det mesta av skalet är borta redan efter 12 timmar.

Trots att skalet är borta håller ägget samman. Det är för att det hålls ihop av två tunna hinnor som finns precis innanför skalet - det yttre och det inre äggmembranet. Dessa hinnors funktion är många och komplicerade, men kan sammanfattas med att de styr transport av ämnen in i och ut från ägget samt skydd mot bakterier. På så sätt är de väldigt lika cellmembranet hos en vanlig människocell. Äggskalet har också samma funktioner, för det finns faktiskt tusentals porer i det som bland annat släpper in syrgas och släpper ut koldioxid. Tillsammans bildar äggskalet, det yttre äggmembranet och det inre äggmembranet en beskyddande supertrio.

Anledningen till att det finns två äggmembran i stället för ett är också flera, men bland annat att de kompletterar varandra i bakterieskyddet och att det kan bildas "förråd" av ämnen längs med dem. Det bildas också en skyddande luftkudde mellan dem. Denna luftkudde blir alltid extra stor i botten av ägget. Du har säkert sett den där när du skalar ett ägg. Då har du kanske också sett att det yttre membranet sitter fast i äggskalet och det inre memranet i äggvitan.

Ägget sväller också i glaset. Anledningen är att det tar upp vatten. Det börjar det göra när skalet försvinner. Skalet förhindrar annars detta - porerna i det är för små för att att tillåta flytande vatten med sin ytspänning att komma igenom. Men med skalet borta kan vatten passera genom membranen. De släpper nämligen igenom vatten. Ägget blir då mottagligt för osmos. Osmos är när vatten vandrar genom ett membran som släpper igenom vattnet men inte de ämnen som är lösta i vattnet (ja, som nämndes ovan släpper membranen igenom ämnen, men bara "väl valda" ämnen). Det som avgör om vatten kommer vandra ut eller in genom membranen är hur fullt det omgivande vattnet är av andra ämnen. Om det nakna ägget befinner sig i rent vatten, vandrar vatten in i ägget och det sväller. Om det nakna ägget befinner sig i exempelvis saltvatten eller sockervatten, vandrar vatten ut ur ägget och det krymper.

Experimentera

För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.
  • Hur ser ägget ut efter 1 timme, 2 timmar, 6 timmar, 12 timmar, 1 dygn och 2 dygn?
  • Vad händer om du lägger det nakna ägget i rent vatten?
  • Vad händer om du lägger det nakna ägget i väldigt salt vatten?
  • Vad händer om du lägger det nakna ägget i sirap?
  • Vad har hänt med vitan och gulan efter ättiksbadet?

Varianter

När skalet är borta kan du lysa med en ficklampa genom ägget.
Du kan också lägga det i ett glas vatten med 40 st droppar karamellfärg i ett dygn. Då kommer det färgas snyggt. Du kan även blanda i karamellfärgen i ättiksspriten från början, för att snabbare få ett färgat gummiägg. Det går dock inte så bra att lysa igenom ett färgat gummiägg.
Gilla: Dela:

Senaste





Sidans innehåll

Också av oss

The Experiment Archive
Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen
 
Experimentarkivet.se av Ludvig Wellander. Enkla och roliga experiment/laborationer i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Fysik, kemi, biologi, geovetenskap (jorden), astronomi (rymden) och teknik. Foton och filmer.