Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.
Kolsyreisen och skumpelaren
Kemi
Lägg kolsyreis (torris) i diskmedel och vatten och skapa en pelare av såpbubblor. Det här experimentet handlar om aggregationstillstånd.
Gilla: | Dela: | |
Film
Det här behöver du
- Kolsyreis (även kallat torris eller koldioxidis) - Googla på det inköpsställe som ligger närmast dig. Till experimentet behövs ungefär 1 msk. Både kaka och pellets går bra.
- Om du köper en kaka:
- 1 st handduk
- 1 st hammare (eller något annat att banka sönder isen med)
- 1 st hög och smal behållare (till exempel en vas eller ett stort mätglas)
- 1 st balja
- Yes diskmedel
- Vatten
- Säkerhetsutrustning: 1 st handske eller tång
Varning!
Dessa risker finns:- Koldioxids fryspunkt är -78,5 °C, men koldioxidis kan vara mycket kallare än så. Då finns risk för frysskador vid kontakt med huden. Att ta i rök eller bubblor som bildas med hjälp av koldioxidis är dock okej.
- Koldioxidis sublimerar (övergår från fast form till gasform) i vanliga temperaturer och ger upphov till en stor mängd koldioxidgas. Ha god ventilation vid hantering och lagring, eftersom koldioxidgas annars kan putta bort den luft som finns. Då finns risk för dåsighet, huvudvärk eller i allra värsta fall medvetslöshet eller kvävning. Använder du bara en kaka koldioxidis behöver du dock inte oroa dig om du har normal ventilation.
- Lägg aldrig koldioxidis i en sluten behållare. Då finns risk för explosion när isen sublimerar.
- Ta inte i koldioxiden med händerna.
- Se till att ha mycket god ventilation.
- Öva på vad ni ska göra om någon skadas av koldioxid:
- Inandning: Flytta ut i friska luften. Kontakta om nödvändigt läkare.
- Hudkontakt: Vid kylskada spola med vatten i minst 15 minuter. Använd sterilt förband. Kontakta läkare omedelbart.
- Ögonkontakt: Vid kylskada spola med vatten i minst 15 minuter. Använd sterilt förband. Kontakta läkare.
- Förtäring: Kontakta läkare.
Steg 1 (om du köpt kaka)
Steg 2
Steg 3
Steg 4
Kort förklaring
Koldioxidis sublimerar i rumstemperatur, alltså övergår från fast form till gasform. Det här sker snabbare i varmt vatten, och det bildas massor av bubblor av koldioxidgas. Här fångar du gasen i såpbubblor. Och det bildas massor! Koldioxidgasen är jättekall och kyler ner luften, vilket leder till att vattenånga i luften kondenserar, alltså övergår från gasform till flytande form, och blir synlig som rök.Lång förklaring
Varje ämne kan befinna sig i olika tillstånd med distinkta egenskaper. Dessa olika tillstånd kallas aggregationstillstånd. Fast form, flytande form och gasform är de tre aggregationstillstånden man stöter på i sitt vardagliga liv. Sedan finns några fler som finns vid extremt höga eller låga temperaturer, till exempel plasma, Bose-Einstein-kondensat och kvark-gluon-plasma. Vid fast form är dess partiklar (atomer, joner eller molekyler) tätt packade och sitter fast i varandra. Vid flytande form är de fortfarande nära varandra, men kan röra sig i förhållande till varandra. Vid gasform har de slitit sig helt från varandra. Det som bestämmer vilket aggregationstillstånd ett ämne har är tryck och temperatur. Vid högt tryck och/eller låg temperatur är ett ämne fast, och vid lågt tryck och/eller hög temperatur är ett ämne i gasform. När finns alltid ett ord för när ett ämne övergår från ett aggregationstillstånd till ett annat:- Smältning: fast → flytande
- Sublimering: fast → gas
- Förångning: flytande → gas
- Kondensation: gas → flytande
- Deposition: gas → fast
- Stelning: flytande → fast
Experimentera
För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.- Vad händer om du använder en större bit koldioxidis?
- Vad händer om du använder kallt vatten?
- Vad händer om du använder kokhett vatten?
- Vad händer om du använder glycerin i såpbubblelösningen?
- Vad händer om du använder en smalare behållare?
- Vad händer om du ställer några tända värmeljus runt skålen?
Variant
Gilla: | Dela: | |
Liknande
Senaste
Sidans innehåll
Också av oss
The Experiment ArchiveVärldens Häftigaste
© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.
Till toppen
© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.
Till toppen