Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Reflexerna

Biologi
Utsätt kroppen din för några enkla tester och se hur den reagerar. I detta experiment reflekterar du över åtta reflexers evolutionära funktion.
Gilla: Dela:

Film

Det här behöver du

  • 1 st kompis (försöksperson)
  • 1 st kompis (medhjälpare)
  • 1 st stol
  • 1 st skruvmejsel (eller annat trubbigt föremål)
  • 1 st fönster
  • Ett kyligt ställe (till exempel utomhus eller frysen)

Steg 1

Knäreflex: Be försökspersonen sitta på stolen med benen i kors, med det ena benet hängandes avslappnat över det andra. Slå försiktigt med skruvmejselhandtaget precis under knäskålen på det hängande benet. Vad händer med benet?

Steg 2

Hälreflex: Be försökspersonen sitta på knä uppe på stolen. Slå försiktigt med skruvmejselhandtaget på ena fotens hälsena. Vad händer med foten?

Steg 3

Ögonreflex #1: Rör hastigt handen förbi ögonen på försökspersonen när hen inte är beredd. Vad händer med ögonen?

Steg 4

Ögonreflex #2: Tvätta händerna noga. Be försökspersonen titta rakt fram. Sätt dig bakom försökspersonen. Utan att hen märker, försök försiktigt peta på försökspersonens ögonvita. Vad händer med ögonen?

Steg 5

Ögonreflex #3: Be din försöksperson titta rakt fram på dig. Be medhjälparen stå bakom försökspersonen och, utan förvarning, vrida en aning på försökspersonens huvud. Vad händer med försökspersonens blick?

Steg 6

Pupillreflex: Be försökspersonen stå vänd mot fönstret eller en lampa och täcka för ena ögat med handen. Efter några minuter, be försökspersonen ta bort handen. Vad händer med pupillen?

Steg 7

Frysreflex #1: Be försökspersonen ställa sig vid ett kallt ställe, endast iförd kortärmat på överkroppen. Det är viktigt att försökspersonen fryser. Vad händer med hårstråna på armarna?

Steg 8

Frysreflex #2: Be försökspersonen ställa sig vid ett kallt ställe, endast iförd svala kläder. Det är viktigt att försökspersonen fryser. Vad händer med kroppen?

Förklaring

En reflex är en rörelse som sker omedvetet och hastigt. En reflex kan antingen vara inlärd eller medfödd. Alla reflexer du undersökt här är medfödda. Det betyder att det står skrivet i ditt DNA att du ska ha dem. En gång i tiden har de uppstått genom att DNA:t hos människan, eller människans förfäder, förändrats (muterat). Eftersom reflexerna fortfarande finns kvar fyller de med stor sannolikhet en funktion som är bra att ha i evolutionens kamp för överlevnad.

Knäreflexen består i att underbenet sparkar ut när knäsenan utsätts för ett slag. Knäsenan är slutet på den stora lårmuskeln. Denna muskel börjar som senor som fäster uppe vid höften, övergår till att bli muskler, och slutar sedan som en bunt senor (knäsenan) som fäster strax nedanför knäet. När du slår på knäsenan tänjs den ut, vilket kan leda till att lårmuskeln någonstans går av. För att motverka att den tänjs ut slår den tillbaka – den förkortar sig, alltså drar ihop sig. Resultatet av detta blir att underbenet sparkar ut. En brusten lårmuskel är väldigt handikappande så det är lätt att förstå varför denna egenskap behållits i det naturliga urvalet.

Hälreflexen har samma funktion som knäreflexen, nämligen att förhindra att en muskel går av. I detta fall är det de två vadmusklernas sena du slår på. En bristning i någon av dessa muskler är också väldigt handikappande, så även denna reflex fyller en viktig funktion.

Ögonreflex #1 och ögonreflex #2 består i att försökspersonen blinkar när något hotar att skada ögonen. Dessa reflexer skyddar synen, det kanske mest utvecklade sinnet hos människan.

Ögonreflex #3 består i att ögonen rör sig i motsatt håll som huvudet rör sig. Detta gör att det går att titta på något, även fast huvudet skumpar omkring. Utan denna reflex skulle vi inte kunna se samtidigt som vi rör oss, allt skulle bli suddigt.

Pupillreflexen består i att pupillen, alltså öppningen som släpper in ljus i ögat, blir mindre vid starkt ljus. Detta förhindrar att för mycket ljus träffar ögat och skadar det. Både snöblindhet och solblindhet är resultatet av att för mycket ljus kommit in i ögat.

Frysreflex #1 består i att hårstråna på armarna reser sig upp. Detta sker när små muskler i huden runt hårsäckarna drar sig samman. När hårstråna står upp bildas ett lager med stillastående luft i den lilla ”miniskogen” av hårstrån. Denna luft värms snabbt upp av huden och fungerar sedan som ett isolerande lager. Denna reflex hade dock större effekt hos våra förfäder som hade mer hår på kroppen.

Frysreflex #2 består i att kroppen börjar huttra. Det kan ta ett tag innan denna reflex sätter igång, eftersom startsignalen är att de inre delarna av kroppen blivit nedkylda. Huttring sker genom att muskler i hela kroppen drar sig samman, snabbt och stötvis. Precis som alltid när muskler arbetar så bildas värme.

Experimentera

Kan du hitta några andra medfödda reflexer som skyddar vår kropp? Hur fungerar de och varför tror du vi har dem?
Gilla: Dela:

Senaste





Sidans innehåll

Också av oss

The Experiment Archive
Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen
 
Experimentarkivet.se av Ludvig Wellander. Enkla och roliga experiment/laborationer i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Fysik, kemi, biologi, geovetenskap (jorden), astronomi (rymden) och teknik. Foton och filmer.