Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Tama såpbubblan

Kemi
Lek med en såpbubbla utan att den spricker. Detta experiment lär dig allt du behöver veta om polära och opolära ämnen.
Gilla: Dela:

Film

Det här behöver du

  • Vatten
  • Yes flytande diskmedel
  • Glycerin (heter även glycerol) - Om du har.
  • 1 st kopp eller glas
  • 1 st pipett - Eller vad som helst som har ett hål man kan blåsa genom.
  • 1 st sax
  • 1 st ren bomullsvante - Om du inte har en vante kan du prova ett klädesplagg.

Steg 1

Blanda 1 dl vatten, 1 msk Yes och 1 tsk glycerin.

Steg 2

Klipp av toppen av pipetten.

Steg 3

Doppa den avklippta ändan av pipetten i diskmedelsblandningen. Ta upp den och blås i den smala ändan.

Steg 4

Sätt på dig vanten. Du kan nu hålla i och studsa med såpbubblan utan att den spricker!

Kort förklaring

En såpbubbla spricker när den träffar fett eller smuts. En ren fingervante är relativt fri från båda.

Lång förklaring

Vatten består av vattenmolekyler som attraherar varandra ganska starkt. Det gör att vatten håller ihop, det vill säga har en ganska stark ytspänning. Anledningen till att vattenmolekyler attraherar varandra är att de alla har en positivt laddad ända och en negativt laddad ända. Vattenmolekyler är polära. Detta kan liknas med en mängd magneter, som också har en positiv och en negativ ända (dessa ändar är dock magnetiska i stället för elektriskt laddade, men de krafter som uppstår fungerar likadant). Om dessa magneter skulle kastas i en hink skulle de ordna upp sig, med positiva ändar mot negativa ändar, och hålla ihop.

Andra ämnen vars molekyler också är polära blandar sig lätt med vatten. Svårare är det för ämnen som är opolära, det vill säga vars molekyler inte har några laddade ändar.

Diskmedel består av molekyler som har en polär och en opolär ända. Dessa molekyler kan blanda sig både med exempelvis vatten (som är polärt) och fett (som är opolärt).

När man blåser en såpbubbla trycker man in luft (eller en annan gas) i vatten. Vattnet trycks ut åt sidorna, men håller fortfarande ihop tack vare sin ytspänning. Bubblan som bildas blir sfärisk eftersom denna geometriska form har minst yta och därmed drar minst i vattenmolekylerna.

En bubbla av vatten skulle snart brista eftersom vattnet avdunstar till luften. Dock, genom att blåsa bubblor av en blandning av vatten och diskmedel kan detta avhjälpas. I en sådan bubbla är skiktet av vatten omgivet av ett skikt av diskmedel på både sidor. Diskmedelsmolekylerna doppar sin polära ända i vattnet och sin opolära ända i luften. Skikten av diskmedel förhindrar avdunstningen av vatten och såpbubblan håller längre.

En såpbubblas värsta fiender är opolära ämnen (till exempel fett och olja) och smutspartiklar. Opolära ämnen drar i de skyddande diskmedelsmolekylerna medan smutspartiklarna genom sin vasshet helt enkelt särar på vattenmolekylerna. En yta som är fri från opolära ämnen och smuts, till exempel en ren bomullsvante, går bra att vila en såpbubbla på. Till slut kommer dock bubblan spricka, eftersom vatten avdunstat.

Hur skapar man de hållbaraste såpbubblorna? Här är några tips:
  • Hemligheten till extra hållbara såpbubblor är att även blanda i lite glycerin. Häll i hälften så mycket glycerin som diskmedel. Glycerin attraherar vattenmolekylerna, håller kvar dem och saktar ner avdunstningen.
  • Låt såpbubbleblandningen vila i 24 timmar innan användning. Då hinner de kemiska bindningarna stärkas och bubblorna hålls bättre ihop.
  • Rent vatten är också viktigt, eftersom smuts förhindrar vattenmolekylerna att binda till varandra.
  • Undvik också att blåsa såpbubblor i solen, eftersom vattnet där avdunstar snabbt.
  • Allra bäst såpbubbleväder är det efter att det regnat, eftersom luften då är full av vatten.

Experimentera

För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.
  • Vilka andra material går det att studsa såpbubblor på?
  • Går det att färga såpbubblorna med karamellfärg?
  • Vad händer när två såpbubblor möts?
Gilla: Dela:

Senaste





Sidans innehåll

Också av oss

The Experiment Archive
Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen
 
Experimentarkivet.se av Ludvig Wellander. Enkla och roliga experiment/laborationer i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Fysik, kemi, biologi, geovetenskap (jorden), astronomi (rymden) och teknik. Foton och filmer.