Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Toarulle­maracasen

Teknik
En prisvärd maraca för de där latinamerikanska kvällarna. I detta experiment tillverkar du ett enkelt rytminstrument.
Gilla: Dela:

Film

Det här behöver du

  • 1 st toapappersrulle
  • Häftapparat
  • Ärtor (eller några andra små ting)

Steg 1

Tryck ihop pappersrullens ena öppning och häfta igen den.

Steg 2

Lägg i lite ärtor (eller annat litet) i pappersrullen.

Steg 3

Tryck ihop pappersrullens andra öppning, fast på tvärtom ledd jämfört med den första öppningen. Häfta igen.

Steg 4

Dekorera maracasen om du vill. Sätt sedan på lite latinamerikansk musik och börja spela!

Kort förklaring

Du har nu gjort en maraca - ett musikinstrument som används för att skapa rytmer i latinamerikansk musik. Instrumentet består av någon slags behållare med småsaker i, vilka slår mot maracasen när den skakas.

Lång förklaring

En maraca görs traditionellt av en hård frukt (till exempel en kokosnöt) vars innehåll gröps ur och som sedan fylls med exempelvis torkade bönor eller frön. Sedan monterar man på ett handtag, för att göra det lättare att skaka.

Egentligen ska man ha två maracas, och gärna med olika innehåll. Om man har två maracas med olika ljud kan man nämligen skapa intressantare rytmer, precis som man gör med två olika trummor i ett trumset.

Ljud är vågor i luften, vilka består av omväxlande förtätningar och förtunningar av luften som rör sig i riktning bort från ljudkällan. För att skapa ljud behöver man sätta luften i vågor, vilket till exempel kan göras genom att låta ett högtalarmembran slå mot luften. Människans öron har förmågan att registrera dessa ljudvågor och omvandla dem till nervsignaler, och vår hjärna kan sedan tolka dessa nervsignaler som ljud.

I maracasen uppstår ljudet när innehållet slår mot varandra och mot behållaren. Detta sätter i sin tur luften i vibrationer, vilka fortplantar sig genom rummet och når våra öron. Eftersom det i en maracas bildas ljudvibrationer av väldigt många olika typer, närmare bestämt att det är olika långt mellan de växelvisa förtätningarna och förtunningarna av luften (ljudvågorna är olika långa), låter inte ljudet som toner, utan som buller.

Experimentera

För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.
  • Hur förändras ljudet om du byter ut majskornen mot något annat?
  • Hur förändras ljudet om du byter ut toarullen mot något annat?
  • Hur förändras ljudet om du använder en större eller mindre behållare?

Variant

Det finns oändliga möjligheter för vad man kan göra en maracas av, och därmed vilket ljud man kan få. Förslag på andra behållare än toarullar är PET-flaskor, vitaminburkar, filmburkar och de små gula burkarna i Kinderägg. Förslag på annat innehåll än majskorn är ris, torkade bönor, makaroner, pärlor, fågelfrön, brickor, gem och stenar.
Har man tillgång till en liten behållare finns ett enkelt sätt att montera på ett handtag. Lägg behållaren i en plastsked. Lägg sedan en till plastsked över behållaren. Tejpa sedan ihop skedarnas handtag med ett par varv tejp, och gör likadant över själva skedskålarna.
Gilla: Dela:

Senaste





Sidans innehåll

Också av oss

The Experiment Archive
Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen
 
Experimentarkivet.se av Ludvig Wellander. Enkla och roliga experiment/laborationer i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Fysik, kemi, biologi, geovetenskap (jorden), astronomi (rymden) och teknik. Foton och filmer.