Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Vattenskålarna

Biologi
I detta "känsliga" experiment kan inte ens dina två händer komma överens om resultatet.
Gilla: Dela:

Film

Det här behöver du

  • 3 st skålar (stora nog för att stoppa händerna i)
  • Vatten i olika temperaturer

Steg 1

Häll kallt vatten i en skål, varmt vatten i en skål och rumstempererat vatten i en skål.

Steg 2

Ställ de tre skålarna framför dig.

Steg 3

Stoppa ena handen i det varma vattnet och andra handen i den kalla vatten. Håll dem där i 30 sekunder.

Steg 4

Placera sedan båda händerna i det rumstempererade vattnet. Känner händerna samma sak?

Kort förklaring

Människans temperatursinne är känsligt för förändringar. När din hand exempelvis flyttas från kallt till varmt vatten signalerar kroppen att vattnet är väldigt varmt - även om det egentligen inte är det.

Lång förklaring

Temperatur är ett mått på hur snabbt ett ämnes ingående partiklar rör sig. I varmt vatten rör sig exempelvis vattenmolekylerna snabbt omkring, medan de i kallt vatten är långsammare.

Det fascinerande med temperatur är att människan har en förmåga att registrera den. På något sätt kan kroppen ”mäta” hur mycket partiklarna i ett ämne rör sig. Exakt hur detta går till är fortfarande inte helt förstått, men det innefattar i alla fall flera typer av specialiserade nervceller som skickar signaler till hjärnan när de registrerar något som är varmt eller kallt.

Temperatursinnet är delvis relativt. Det betyder att vissa nervceller endast skickar signaler till hjärnan när temperaturen förändras. Så om kroppen kyls ner till en viss temperatur kommer dessa nervceller endast skicka signaler under själva temperaturförändringen, men när kroppen stabiliserat sig på en viss temperatur slutar de skicka signaler. Därför, när din varma hand placerades i det rumstempererade vattnet skickade dessa förändringskänsliga nervceller ett meddelande till hjärnan att ”nu blev det kallt” - även om vattnet egentligen inte var särskilt kallt. Samma sak hände i din andra hand. När du placerade din kalla hand i det rumstemperade vattnet skickade nervceller ett meddelande till hjärnan att ”nu blev det varmt” - även om vattnet egentligen inte var särskilt varmt.

Det är lätt att förstå varför människan har en evolutionär fördel att på detta överdrivna sätt känna av temperaturförändringar. Vi behöver nämligen reagera snabbt för att undvika att bränna sig eller att bli nedkyld.

Experimentera

För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.
  • Vilken är den kortaste tid måste du hålla händerna i det varma respektive kalla vattnet för att uppnå denna effekt?
  • Hur känns det om du håller händerna jättelänge i det varma respektive kalla vattnet, innan du doppar dem i det rumstempererade vattnet?
  • Hur snabbt kan du känna temperaturförändringen?
  • Vilken är den minsta temperaturskillnad du kan ha mellan vattnet i skålarna?
  • Fungerar det om du endast doppar ett finger i varje skål?
Gilla: Dela:

Senaste





Sidans innehåll

Också av oss

The Experiment Archive
Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen
 
Experimentarkivet.se av Ludvig Wellander. Enkla och roliga experiment/laborationer i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Fysik, kemi, biologi, geovetenskap (jorden), astronomi (rymden) och teknik. Foton och filmer.