Om
Experimentarkivet är en webbplats med experiment som är (1) roliga och (2) genomförs med vardagliga föremål. Experiment som det kittlar lite i magen av - hos ung som gammal.
Målet med webbplatsen är ett mer ekologiskt hållbart samhälle genom kunskaper inom naturvetenskap och teknik.
Målgrupp
Webbplatsen riktar sig till alla som finner nöje i att experimentera. Den kanske viktigaste målgruppen är lärare och pedagoger. Men sidan riktar sig lika mycket till barn och vuxna som vill experimentera utanför skolmiljö - kanske som ett mysigt pyssel i vardagsrummet, en fartfylld aktivitet utomhus eller ett föga imponerande partytrick.
Kategorierna
Kategorierna hjälper dig hitta rätt experiment. Kategorierna är de fem naturvetenskaperna samt teknik.
- Fysik = Vetenskapen om materia, energi och krafter.
- Kemi = Vetenskapen om materias uppbyggnad, egenskaper och omvandlingar (dock på minsta nivån av atomer).
- Biologi = Vetenskapen om livet och livets processer.
- Geovetenskap (Jorden) = Vetenskapen om planeten jorden.
- Astronomi (Rymden) = Vetenskapen om himlakropparna och universum.
- Teknologi (Teknik) = Läran om människans uppfinningar.
Ett experiment kan ofta passa flera av dessa kategorier, men för ordningens skull ligger varje experiment endast i en av dem.
Det finns även några temakategorier:
Eld,
Vatten och
Luft. Dessa är ämnesövergripande och innehåller experiment från flera av de vanliga kategorierna.
Liten ordlista
Under rubriken
Experimentera finns tips på hur du kan omvandla undersökningen till ett experiment. Egentligen är experimenten på hemsidan bara undersökningar. En undersökning blir ett experiment först när den görs om och om igen, där en variabel i taget förändras.
Under rubriken
Variant(er) finns tips hur du med hjälp av annat material kan uppleva samma fenomen.
Experiment märkta med
Special är experiment som inte kan genomföras med vardagliga föremål, eller som är extra riskfyllda (eller både och). Men som är tillräckligt roliga för att ändå få vara med på hemsidan.
Upphovsrätten
Experimentarkivet äger inte upphovsrätten till själva experimenten på denna webbplats. Dessa är allmänt kända samt har okänd upphovsman (när misstanke finns om känd upphovsman har denna angivits). I övrigt lyder bilderna, filmerna och texterna på denna webbplats under upphovsrättslagen.
Ett enklare sätt att förstå hur du får använda innehållet på denna sajt är genom den Creative Commons-licens sidan har:
CC BY-NC-ND. Det betyder att det är tillåtet att ladda ner innehåll från sajten och dela det med andra, så länge man anger källan. Det är inte tillåtet att ändra något eller använda något kommersiellt.
Följ Experimentarkivet
Genom att följa Experimentarkivet på det sociala medium som passar dig bäst blir du underrättad varje gång ett nytt experiment läggs upp på hemsidan. Du kan välja mellan att följa Experimentarkivet på
Facebook,
Instagram eller
YouTube.
Om mig
Experimentarkivet är gjord av mig, Ludvig Wellander. Jag är lärare i biologi och idrott för äldre åldrar och har arbetat i grundskola, gymnasium, komvux och naturskola. Jag har varit NT-utvecklare, NTA-samordnare och utbildningsproducent. Under utbildningen och arbetet har jag alltid saknat en bra experimentsamling - därav denna sida.
Musiken
Musiken i experimentfilmerna har gitarristen, och min käre far, Lasse Wellander hjälpt mig med. Du hittar Lasse Wellander (och några av låtarna i experimentfilmerna) på
Spotify.
Kontakta Experimentarkivet
Skicka ett mail till
kontakt@experimentarkivet.se eller ring
070-490 71 93.