Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Om

Experimentarkivet är en webbplats med experiment som är (1) roliga och (2) genomförs med vardagliga föremål. Experiment som det kittlar lite i magen av - hos ung som gammal.

Målet med webbplatsen är ett mer ekologiskt hållbart samhälle genom kunskaper inom naturvetenskap och teknik.
Gilla: Dela:

Målgrupp

Webbplatsen riktar sig till alla som finner nöje i att experimentera. Den kanske viktigaste målgruppen är lärare och pedagoger. Men sidan riktar sig lika mycket till barn och vuxna som vill experimentera utanför skolmiljö - kanske som ett mysigt pyssel i vardagsrummet, en fartfylld aktivitet utomhus eller ett föga imponerande partytrick.

Kategorierna

Kategorierna hjälper dig hitta rätt experiment. Kategorierna är de fem naturvetenskaperna samt teknik. Ett experiment kan ofta passa flera av dessa kategorier, men för ordningens skull ligger varje experiment endast i en av dem.

Det finns även några temakategorier: Eld, Vatten och Luft. Dessa är ämnesövergripande och innehåller experiment från flera av de vanliga kategorierna.

Liten ordlista

Under rubriken Experimentera finns tips på hur du kan omvandla undersökningen till ett experiment. Egentligen är experimenten på hemsidan bara undersökningar. En undersökning blir ett experiment först när den görs om och om igen, där en variabel i taget förändras.

Under rubriken Variant(er) finns tips hur du med hjälp av annat material kan uppleva samma fenomen.

Experiment märkta med Special är experiment som inte kan genomföras med vardagliga föremål, eller som är extra riskfyllda (eller både och). Men som är tillräckligt roliga för att ändå få vara med på hemsidan.

Upphovsrätten

Experimentarkivet äger inte upphovsrätten till själva experimenten på denna webbplats. Dessa är allmänt kända samt har okänd upphovsman (när misstanke finns om känd upphovsman har denna angivits). I övrigt lyder bilderna, filmerna och texterna på denna webbplats under upphovsrättslagen.

Ett enklare sätt att förstå hur du får använda innehållet på denna sajt är genom den Creative Commons-licens sidan har: CC BY-NC-ND. Det betyder att det är tillåtet att ladda ner innehåll från sajten och dela det med andra, så länge man anger källan. Det är inte tillåtet att ändra något eller använda något kommersiellt.

Följ Experimentarkivet


Genom att följa Experimentarkivet på det sociala medium som passar dig bäst blir du underrättad varje gång ett nytt experiment läggs upp på hemsidan. Du kan välja mellan att följa Experimentarkivet på Facebook, Instagram eller YouTube.

Om mig

Experimentarkivet är gjord av mig, Ludvig Wellander. Jag är lärare i biologi och idrott för äldre åldrar och har arbetat i grundskola, gymnasium, komvux och naturskola. Jag har varit NT-utvecklare, NTA-samordnare och utbildningsproducent. Under utbildningen och arbetet har jag alltid saknat en bra experimentsamling - därav denna sida.

Musiken

Musiken i experimentfilmerna har gitarristen, och min käre far, Lasse Wellander hjälpt mig med. Du hittar Lasse Wellander (och några av låtarna i experimentfilmerna) på Spotify.

Kontakta Experimentarkivet

Skicka ett mail till kontakt@experimentarkivet.se eller ring 070-490 71 93.
Gilla: Dela:

Personliga favoriter

Senaste
Sidans innehåll

Också av oss

The Experiment Archive
Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen