Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Expanderande rymden

Rymden
Undersök hur universums expansion går till med hjälp av en ballong och en tuschpenna.
Gilla: Dela:

Film

Det här behöver du

  • 1 st rund ballong
  • 1 st tuschpenna

Steg 1

Blås upp ballongen lite grann. Rita galaxer jämnt utspridda över ballongen.

Steg 2

Fortsätt blås upp ballongen och se hur galaxerna rör sig från varandra.

Kort förklaring

Galaxerna i universum rör sig från varandra. Men det är inte galaxerna i sig som rör sig genom rymden, utan det är rymden som expanderar och galaxerna följer bara med. Detta gör att en observatör i en galax ser det som att alla andra galaxer rör sig bort från just den, och att denna galax är centrum av universum. Men samma fenomen ses från varje galax.

Lång förklaring

Vår sol är bara en av hundratals miljarder stjärnor i vår galax Vintergatan. Vår galax är i sin tur bara en av oräkneliga galaxer i ett gigantiskt universum (man vet inte hur stort universum är).

Det finns idag så många astronomiska observationer som visar att universum expanderar att denna expansion är allmänt accepterat. Expansionen upptäcktes till en början på 1920-talet av astronomen Edwin Hubble, som i ett teleskop noterade att alla andra galaxer tycktes röra sig bort från oss. Dessutom var det så att ju längre bort från Vintergatan en galax låg, ju snabbare rörde den sig bort från oss. Detta fenomen, som kallas Hubbles lag, kan du också notera på ballongen.

Men det är inte galaxerna som rör sig genom rymden, utan det är rymden som expanderar. Mellan galaxerna uppstår mer rymd, och avstånden mellan galaxerna ökar hela tiden. Denna expansion av universum startade i och med Big Bang för 13,8 miljarder år sedan och har pågått ända sedan dess. På ”senare år”, från och med 9,4 miljarder år efter Big Bang, har expansionshastigheten dessutom ökat. Drivkraften till denna hastighetsökning kallar man mörk energi, men man vet inte vad det är för något. Om universum kommer att sluta expandera eller inte vet man inte heller. Men just nu finns det många observationer som tyder på att universum kommer fortsätta expandera i all evighet, och att galaxerna (egentligen galaxhoparna, se nedan) till slut kommer befinna sig så långt ifrån varandra att de inte går att se.

I denna undersökning liknas den tredimensionella rymden med den tvådimensionella ytan hos ballongen. Denna liknelse är vanligt inom astronomin för att kunna ”kliva ut” från den tredimensionella rymd vi befinner oss i, och observera den utifrån.

Det finns två fel med ballongliknelsen i denna undersökning. Det ser nämligen ut som att galaxerna växer i storlek samtidigt som universum expanderar, men detta stämmer inte med verkligheten. Galaxer töjs inte ut på grund av universums expansion, utan hålls ihop tack vare gravitationen mellan alla stjärnor i dem. Galaxer kan dock växa, men det gör de genom sammanslagning av flera mindre galaxer. Och det är det andra felet med ballongliknelsen, alla galaxer rör sig nämligen inte ifrån varandra, utan flera stycken håller genom gravitationen ihop i hopar. Dessa kan även attrahera varandra så starkt att de kolliderar. Dessa galaxhopar tror man aldrig kommer att separeras.

Experimentera

För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.
  • Finns det någon galax som tycks vara i centrum av universum (ballongen)?
  • Föreställ dig att du befinner dig i en av galaxerna. Hur snabbt ökar avståndet mellan dig och en närliggande galax, jämfört med mellan dig och galax som ligger dubbelt så långt bort som den första?
  • Vilka fenomen, som inte stämmer överens med verkligheten, uppstår i denna modell när ballongen blåses upp?
Gilla: Dela:

Senaste

Sidans innehåll

Också av oss

The Experiment Archive
Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen
 
Experimentarkivet.se av Ludvig Wellander. Enkla och roliga experiment/laborationer i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Fysik, kemi, biologi, geovetenskap (jorden), astronomi (rymden) och teknik. Foton och filmer.